Kroz fotografije (drugi deo)

Karmela Jurković oko 1910. godine

Plan mi je da izradim fotografije u približnim veličinama kao u albumu i ako je ikako moguće da ga ukoričim kod nekog  knjigovesca da što više podseća na original.
Još ne znam da li takav knjigovezac postoji i još nisam odlučila da li ću uzeti sve fotografije ili samo one koje su mi drage, jer ih stvarno ima mnogo.

Prababa za "mojim" klavirom sa nepoznatim violinistom oko 1915. godine

Rad na albumu mi neće naći posao ili položiti ispite ili nahraniti dete ali mi jako pomaže da se fokusiram, kad izdvojim malo vremena za svoju dušu.
Na fotografiji gore, i na svim ostalima u ovom delu je Karmela Jurković koja je rodila mog dedu Jurković Jovu i još dvoje dece u braku sa pradedom Dušanom.

Karmela sa decom

Baka mi je stalno govorila da neverovatno ličim na nju. Pa sam naravno uvek posebno proučavala njene fotografije.

Kao sasvim mlada devojka

Pošto je nisam upoznala, nemam nikakvu ličnu priču u vezi nje, sem da sam se divila koliko je bila obrazovana i lepa.
Volela bih da se neko od starijih pre mene bavio ovim, na primer, baka, pa da je ostalo više priča osoba koje su je stvarno poznavale. Svi kao hoće, pa se čeka neki odgovarajući trenutak, ljudi poumiru u međuvremenu i sa njima dragocene uspomene.

Sa sestrom na prozoru rodne kuće kod Roškog slapa, 1910. godina 

Karmela sa suncobranom, profesionalni fotograf (1915.-1920.)

Prababa i pradeda
Ako odustanem na pola projekta, makar će ostati slike i po koja informacija ovako sortirane za Vuka kad malo poraste jer će do tada ove fotografije već biti uništene.


Comments