Maniri kod trogodišnjaka


Kad uđemo u prodavnicu a Vuk ne pozdravi lepo ja mu kažem tiho da pozdravi tetu/čiku. Ono što sledi je neeeeka ga, mali je, majka što ga mučiš.
Majka! Ja sam u godinama kad mi često već persiraju, navikavam se na to, a ta familijarnost i snishodljiv ton kad mi stranac kaže majka ovo majka ono me iznervira.
Dobro, neka ga, dok ja razgledam a on krene prstima po staklu ili ogledalu, opomenem ga takođe tiho, nemoj Vuko, to neko čisti. Opet, neeeeka ga, kome deca smetaju, ne možeš im sve zabraniti. Sve sa nekim podsmešljivim tonom, kao, koja si ti uštogljena smaračica, ne daš detetu da diše. Jer, deca treba da budu deca a ne tu da razmišljaju o lepom ponašanju.
Ista priča u gostima. Na svako moje nemoj, sledi tri nema veze. Kad krene skakati po garnituri od 3 'iljade evra, ne mogu bre to da gledam, opomenem ga, a kad čuje nema veze, dobije vetar u leđa ne možeš ga više uhvatiti.
Kad ljudi glume velikodušnost i širinu tako što dozvoljavaju mom detetu da divlja.
Odakle ti pravo ako sam rekla da ne može.
I kad ja da objasnim detetu kako se ponaša? Možda kad napuni 18? Kad je to vreme a da ne čujem sa svih strana da ga mučim što sam se drznula da kažem nešto?

Redovno slušamo, divlja deca, nevaspitana deca, nove generacije sve gore i gore.
A ovamo neeeeka ga, nestaško mali, baš je komunikativan taj će uspeti u životu.
Ja bih rekla da nestaško znači divlji i nevaspitan, a komunikativan znači mali terorista krvi će se napiti svima na slamčicu.
Uspeti u životu, neću ni da razmišljam šta to može da znači.
Ili, što ja da vaspitam svoje dete kad su sva deca grozna, i sve je grozno, neka ga, neka nauči da se bori. A to bi značilo, puštam dete da besni okolo zato što mi je tako lakše.
Pristojno ponašanje se naravno najbolje uči na licu mesta. I pristojno ponašanje je standard. Ništa posebno. Podrazumeva se.
I za trogodišnjake. To ne znači da pravimo starmalu decu. Samo pokušavamo objasniti kako treba.
A kad malo porastu, onda im pokazati da postoje načini da ostanu fini i pristojni ali i da se zauzmu za sebe. Da biti fin i pristojan ne znači biti tunjav i mutav i otirač.
Ako sam ja mogla da naučim, može svako.
Od nas zavisi kako će ići kroz život, sa mozgom ili na silu. 

Comments