Prgava majka

"Majčinstvo me je oplemenilo", ne znam da li žene tu rečenicu koriste kao frazu, bez razmišljanja ili stvarno to misle. Priznajem da se ne nalazim u njoj. Mogu reći da sam prgavija, prizemnija i otresitija nego ikad.
Sigurno da sam se doživljavala plemenitijom kad bi me ponelo oduševljenje nekim piscem, ili dok bih slušala neko nadahnuto predavanje, ili sve ono zbog čega je nekadašnja Ja umišljala da radi nešto veliko i bitno. Ako neko krene da me gnjavi samo odjezdim, bez osvrtanja. Nit' mu poklonim vreme, nit' mu poklonim pažnju.
Sada, ne ide tako. Na primer, idem svojim putem, gledam svoja posla i odjednom, xy bi da mi nahrani dete nekim smećem i napoji ga onim smeđim gaziranim sokom. I ja pristojno kažem, ne dajemo mu to da pije, nije nikada probao, dobro nam je tako, ima samo dve godine.
E onda krenu predavanja, 'oće xy da otvori oči mom detetu, da vidi dete šta propušta što mu ja branim, i to se stalno ponavlja. Važi za sve netražene savete. A kad su deca u pitanju, savetodavci su veoma agresivni i naravno, sve znaju bolje. Bez pardona. Ideš okolo kao hodajuća meta za različite štonisiovoovako, aštotitotako, nevaljatito.
Izađem iz kuće, ovce, još ovaca, drveće, kukuruz i hop, kad se pojavi osoba, najčešće bi da mi pametuje, mora da se iznerviram. Jer bih ja da pričam o smislu života i teškim temama. A nemam kad.
Xy je član porodice, ili prodavačica, ili dobronamerna komšinica, ili se desi da više njih odjednom napada, i nemaš gde da se skloniš.
I tu se završava moja plemenitost. Neće niko implementirati u život mog deteta ono što ja ne odobravam. I nemam problem da na agresiju odgovorim agresijom.
Ali, ne dopada mi se što sada svako može da me iznervira. Ko pritisne prave dugmiće ima moju potpunu pažnju, izvičem se ili odgovorim otrovno, u zavisnosti od raspoloženja, ali posle se svakako pitam što mi je to trebalo. I što moram da idem okolo da se raspravljam. Zašto dozvoljavam situaciji da me promeni. Kako su neke žene tako lepo neprgave i neotresite a žive po zajednicama i stalno su izložene soljenju pameti.
Zato krećem da vežbam strpljenje, ide zima, idu porodična okupljanja, pa nema bolje prilike.
  

Comments