Šminkanje, majke i ćerke

Obnavljala sam šminku ovih dana. U MAC ne ulazim, tamo ne znam gde je šta, u Inglotu se takođe osećam previše izloženo i zato biram Lili, tamo mogu da se zavučem među rafove i razgledam polako.
Moja šminka je i dalje kao na kraju srednje škole, tonirana krema, bronzer, maskara i sjaj za usne. Za ajlajner nemam strpljenja, kad ga se uželim, napravim selfi pa ga iscrtam pomoću aplikacije pa se gledam i divim.


Elem, u međuvremenu, dok sam ja bila zauzeta podizanjem deteta, pojavili su se hajlajteri, kontureri, prajmeri, micelarne vode, sva sila preparata čudnih tekstura i boja i naziva.
Pregazilo me vreme.
Da imam ćerku tinejdžerku, izgledala bih joj kao meni moja mama. Dok sam ja odvajala od džeparca za Max factor puder i Oriflame bronzane kuglice, i umišljala da sam kraljica šminkanja, ona je imala staru plavu sedefastu senku i roze karmin iz "svog" vremena i nije ni pokazivala zanimanje za nove preparate.
Još gore je bilo sa maljama, ona ih nema pa ni meni nije dala da ih uklanjam, da navodno ne postanu gore. Dok nisam izborila pravo na depilaciju, mogla sam samo da ih izbeljujem i to je bilo strašno, nekako su se svilenkasto presijavale na suncu i bile još uočljivije, šanse nije bilo da budem faca u školi u tim uslovima.
Ali sad je razumem, kao i ja sada, i ona je negde izgubila korak sa promenama u trendovima nege.
Nju baš briga, mnogo mi je lepa mama pa joj to ni ne treba. Ne brinem ni za ovu moju fiktivnu ćerku tinejdžerku, ima sve moguće video tutorijale, lako će naučiti ako bude htela.
Drugo nešto me brine u vezi ćerke tinejdžerke.
Kako njoj da prenesem da je dovoljna. Da je sjajna takva kakva je. To se ne prenosi tutorijalom. Niti pričom. Treba ja da imam onaj duboki, prožimajući osećaj da sam taman. Pa ona to da usvoji nekako podsvesno, da je zadojim time od malih nogu. A ja to nemam.
Kako pokazati ćerki kako izgleda zadovoljna, ostvarena žena, ako ja to nisam.
Nema te tehnike šminkanja koja može da prikrije ove falinke.
I kako zaključiti priču, da napišem, sreća da nemam ćerku, ružno je na više nivoa.  Pošto nemam nešto bolje da ponudim trenutno, ostaviću ovu temu otvorenu i nadati se da ću vremenom postići željenu lakoću bivanja. I onda ću snimiti tutorijal da pomognem i drugima.

Comments